Miért hullik a hajam?

A szép haj öltöztet, növeli az önbizalmat, ezért érthető, hogy sokan kétségbe esnek, amikor hajhullást tapasztalnak. Azonban a haj megújulása alapvetően természetes folyamat, mely a hajszálak egy részének folyamatos elvesztését vonja maga után. Évszakváltáskor kissé fel is erősödhet ez a jelenség, amely szintén természetesnek tekinthető. Nem kell tehát rögtön aggódni, ha pár napig a szokásosnál több hajszálat találunk a reggeli készülődés közben a hajkefében.

Mi tekinthető erős hajhullásnak?

Életünk során egy hajtüszőből 25-30 hajszál nő ki. A hajszálak létrejönnek, növekednek, nyugalmi fázisba kerülnek, majd az újonnan keletkező hajszálak távozásra késztetik a régebbieket. Napi 60-100 hajszál elvesztése éppen ezért teljesen természetes élettani folyamat eredménye.  Azonban az ettől jelentősen több, vagy tartósan, hosszú ideig fennálló hajhullást már erős hajhullásnak kell tekintenünk, és mindenképpen orvosi kivizsgálást igényel. Szakorvos felkeresésére akkor is szükség van, ha a természetesnek vehető, fiziológiás hajhullás mennyiségét a kihullott szálak száma ugyan nem lépi át, de új hajszálak kisebb mértékben, vagy egyáltalán nem képződnek a helyükre.

Az erős hajvesztés háttérben meghúzódó leggyakoribb okok

A hajkoronánk alapvetően olyan sűrű, hogy sok esetben csak a kb. 30-40%-ának az elvesztése válik igazán feltűnővé, és kezd el minket aggasztani a kopaszodás lehetősége. Azonban ezt a pontot nem célszerű megvárni, amennyiben vissza szeretnék fordítani a folyamatot.

Lelki trauma, a rohanó életvitelünkhöz kapcsolódó rendszeres és folyamatos stressz szintén állhat nagy mértékű, kóros hajhullás hátterében, erről részletesen hamarosan egy új bejegyzésben olvashatsz majd.

Az állandóan feszült állapot ugyanis a bőr keringési folyamataira is kihat. Az erek összeszűkülnek, a pórusok összehúzódnak, a faggyúmirigyek működése fokozódik, így zsírosabbá, nehezen kezelhetőbbé válik a haj. Megjelenhetnek gyulladással járó, hajhullást okozó fejbőrbetegségek is, kiújulhat a fejbőrön a pikkelysömör vagy az ekcéma.

Gyulladásos betegségek ugyancsak okozhatnak erőteljes hajhullást, ezért nagyon fontos a góckutatás elvégzése. E célból érdemes felkeresni nőgyógyász és fül-orr-gégész szakorvost, valamint a fogászati panoráma röntgen készítése is célravezető lehet.

A egészségtelen táplálkozási szokásokból, drasztikus diétákból fakadó hiányállapotok is kihatással vannak a haj minőségére. A vas-, cink– vagy fehérjehiány is fokozott hajállomány gyengülést tud okozni.

A modern hajszépészeti eljárások, vegyszeres kezelések, hajhosszabbítás, hajvasalás, éppúgy kiváltói lehetnek, mint a szoros copf, konty vagy az afrofonat, így a hajviselési szokásokat is fontos átgondolni – a hajviseletek okozta hajhullásról hamarosan olvashatsz majd oldalunkon.

Komoly hajproblémák hátterében gyakran állnak hormonális okok, melyek kialakulhatnak természetes anatómiai folyamatok eredményeként, pl. szülés után vagy klimax idején, de különböző gyógyszerek, pl.  fogamzásgátló tabletta szedése, valamint az elhízás is eredményezheti. Mindemellett pedig különböző betegségek is felboríthatják a hormonális egyensúlyt.

A jelenség hátterében állhat még rövid ideig tartó, évszakváltásokhoz köthető őszi, téli, vagy tavaszi, átmeneti hajhullás is. A kialakult tünetek lépésről-lépésre történő kivizsgálása és a kezelés azonban a legtöbbször eredményes, tehát magával hozza a probléma rendeződését.

Első lépések hajad regenerációjának érdekében

Drága kezelések és beavatkozások helyett fontos, hogy az alapoknál kezd hajad ápolását!  Kerüld  a gyorsételek gyakori fogyasztását, a gyakori hajfestést, és amennyiben teheted, igyekezz csökkenteni a téged érő stresszt. Tudjuk, ez nem könnyű, mégis rengeteg egyéb probléma forrása is lehet.

Törekedj arra továbbá, hogy a legfontosabb vitaminokból, alapvető tápanyagokból hajad ne szenvedjen hiányt, hiszen csak akkor tudja újraépíteni magát, ha az építőkövek rendelkezésre állnak.

Felgyorsult világunkban ezeket a tápanyagokat nehézkes kizárólag ételekből bevinni, többek között ezért is hoztuk létre a Love My Hair hajvitamint, mely 18 összetevőjével komplex tápanyagforrást biztosít, a hozzáadott kollagén, Q10 és hialuronsav pedig bőröd és körmeid egészségét is segíti.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Love My Hair értékesítő lennél?

Hívj minket bátran, vagy töltsd ki az alábbi formot, melyre 24 óráb belül válaszolunk!